Make your own free website on Tripod.com
Bagi Orang yang terlupa bawa ThumbDrive!
images?q=tbn:ANd9GcRJt3SP_lFuuOywdg1kBovrfA76l9tMZH-iOimYxT3Nbw-nosxu
Zaman teknologi ini macam2 perisian percuma yang orang inginkan, memang realiti manusia sukakan benda yang percuma termasuklah saya sendiri..hehe. Salah satu perisian percuma yang berguna untuk orang yang malas bawa thumbdrive ke mana2 ialah DropBox. Secara ringkasnya, DropBox ini adalah satu perisian untuk menyimpan data secara online atau lebih dikenali sebagai Online Storage.

Dropbox memudahkan anda untuk memastikan yang semua fail penting ada di mana-mana komputer yang anda guna, tanpa perlu email ataupun bawa thumbdrive. Contoh macam saya buat kerja di rumah, jadi saya cuma masukkan fail-fail kerja tadi dalam dropbox, jadi di pejabat saya cuma buka DropBox ini dan boleh sambung terus kerja tu sebab memang dia automatik sync dengan folder dalam komputer saya. Anda tak perlukan sambungan internet yang stabil pun boleh, cuma upload dalam folder DropBox di komputer anda dan apabila anda pergi ke tempat yang sambungan internet lebih stabil, DropBox akan automatik mengesan folder2 anda tadi. Amat senang guna DropBox ni sebab anda tak perlu upload pun melalui internet sebab memang dia automatik akan upload sendiri.

Untuk lebih memudahkan pemahaman anda, saya ada sediakan video dari laman DropBox sendiri. Jadi, tengokla yer..

Salah satu kelebihan DropBox lagi, anda boleh Share File dengan kawan2 anda dengan mudah. Contoh, kalau saya nak kongsi apa2 fail, saya cuma perlu letakan fail tu dalam folder public kat dalam folder dropbox kat komputer saya, kemudian orang yang saya nak kongsi fail tu boleh buka folder public tu dan tengok benda yang saya kongsi. Tapi tak semua benda yang anda letak dalam folder dropbox orang boleh nampak, cuma fail yang diletak dalam folder public je, jadi kalau anda simpan benda-benda peribadi ia memang tak boleh dimasuki oleh orang lain.

Saya tulis ni berdasarkan pengalaman sebab saya dah guna dropbox ni lama dah. Saya juga salah seorang pengguna Thumbdrive yang selalu cuai, kadang2 terlupa letak di mana dan hilang macam tu jer..:) Jadi, dengan adanya teknologi perisian yang canggih ini, Saya tak perlu bawa thumbdrive ke mana2 lagi..hehe.

Cara nak guna?

Senang je, anda cuma perlu register akaun kat DropBox dan boleh pilih sama ada nak akaun free ataupun berbayar. DropBox ada tawarkan akaun free dengan space 2GB, kalau berbayar ada 50GB dan 100GB. Saya pun guna yang free punya sebab tu pun dah cukup dah.

Kemudian download je application dropbox untuk sambungkan satu folder dalam komputer anda dengan storage kat dropbox, supaya bila anda masukkan apa2 fail dalam folder tu dia akan automatik upload. Kalau masa tu tak ada internet, dia tak akan upload tapi bila bersambung je dengan internet dia terus upload.

Lagi satu, DropBox ada tawarkan tambahan Space sampai 8GB dengan syarat anda promosikan link anda sendiri kepada kawan2 anda. Saya sendiri dah lakukan ini dan telah capai space 8GB

Dapatkan DropBox Di Sini.